Voorstellen met dirigent Alexander

Interview met onze dirigent, Alexander

“Koorzang is iets magisch”
Alexander Eerenberg is sinds mei van dit jaar dirigent van All Rise. Hij is de opvolger van Rineke de Wit. Tijdens enkele invalbeurten als dirigent, was hij al meteen enthousiast over de gedrevenheid van het koor. Eerenberg is 44 jaar, woont in Hilversum, en is naast zijn werk als projectmanager heel graag bezig met het maken van muziek. Hij is dirigent van twee koren, zingt in Gospel Boulevard maar daarnaast speelt hij zelf graag piano. “Zingen en muziek maken is voor mij als Christen iets wat ik doe vanuit mijn hart en komt uit mijn tenen. Ik vind het prachtig als een koor dit ook doet!”

Hoe ben je in contact gekomen met All Rise?
Vorig jaar heb ik een aantal keer de toenmalige dirigent vervangen. We hadden een klik en kort daarop ben ik benadert of ik niet voor vast dirigent wilde worden.

Ik begreep dat je een frisse wind door het koor laat waaien. Op welke manier doe je dat?
Eigenlijk staat dat al deels in het vorige antwoord. Muziek opzoeken die we niet gewend zijn maar die wel blijven passen bij de beleving van ons als koor en wat we willen uitstralen en meegeven aan ons publiek. Een moeilijker niveau en dus ook extremen opzoeken die veel meer oefening en beleving nodig hebben. Uit je comfortabele stoel (soms letterlijk) en de grenzen opzoeken van je stem en beleving.

Wat trekt jou aan in koorzang?
Ja, koorzang is iets magisch. Zingen verbind je hoofd en je hart aan datgene wat je zingt. Het geeft een extra lading zodra je die koppeling ook maakt met je hart en je hoofd en je stembanden. Als je een melodie hoort maar er dan een tweede of derde of soms vierde stemsoort aan toevoegt, krijg je ook nog eens meer diepte in een lied. Sommige nummers zijn zo briljant opgebouwd dat je sommige stukken van een koorstuk elke keer weer opnieuw zou willen horen. Het daagt mij als zanger en als dirigent ook uit om het als zangers zo mooi mogelijk te laten horen. Het komt zoveel dieper binnen in mijn en onze harten als je een mooi meerstemmig koorstuk hebt.

Wanneer is voor jou een concert geslaagd?
Als we als koor samen met ons publiek een reis hebben gemaakt, genieten van muziek, van de band, van de zangers, met elkaar datgene wat we uitzingen ook beleven. Natuurlijk kijk je of mensen in de zaal blij kijken, maar ik heb geleerd dat blikken niet alles zeggen. Ik hoop dat ons publiek, waar we ook zingen, iets mee krijgen van de liefde van God en onze passie voor muziek maken voelen.

Wat doet muziek met je?
Ik ga altijd open van muziek. Mijn hoofd en hart maken verbinding. Mijn liefde voor God kan veel vrijer stromen als ik muziek maak en dat dan samen met nog veel meer mensen op het podium is voor mij ongelooflijk bijzonder en stimulerend. Ik krijg altijd nieuwe energie en ik voel dat ik wordt gerepareerd en gevoed door God. Dat wil ik doorgeven en delen met zoveel mogelijk anderen.